Africaventura Logo Colour Flate

Neem contact op

Road trip Self Drive Southern Africa

Veelgestelde vragen

over self drive in zuidelijk Afrika

Road trip Self Drive Southern Africa

Zuidelijk Afrika is ideaal voor self-drive tochten vanwege het goed ontwikkelde wegennet en de goede kwaliteit van de wegen. We begrijpen echter dat een self-drive tour door Zuidelijk Afrika even ontmoedigend als spannend kan zijn, dat snappen we! Om je zo goed mogelijk te informeren hebben we een lijst met veelgestelde vragen samengesteld. Deze lijst zal je helpen je voor te bereiden op je komende reis of te beslissen of deze reis iets voor je is.

Wat moet ik meenemen als ik mijn huurauto ophaal?

Bij het ophalen van de huurauto moet je je paspoort, rijbewijs en een geprepareerde creditcard (met je naam) bij je hebben. Bij het ophalen van de huurauto wordt een borg op je creditcard gezet, die wordt vrijgegeven nadat je de auto (zonder schade) hebt ingeleverd.

Wat gebeurt er als de huurauto beschadigd is?

Zoals bij alle autoverhuurbedrijven geldt hier hetzelfde: Als je een ongeluk krijgt en het verhuurbedrijf kan bewijzen dat je bijvoorbeeld te hard reed, vervalt het eigen risico en ben jij aansprakelijk. Als je de auto ophaalt, teken je het contract en bespreek en betaal je alle extra's. Controleer de auto zorgvuldig, want daarna ben je er verantwoordelijk voor. Als de auto onderweg beschadigd raakt, is het belangrijk dit direct aan het autoverhuurbedrijf te melden en, in geval van een ongeluk, zo snel mogelijk aan de politie, omdat een politierapport nodig is voor de verzekering.

Wij adviseren altijd de meest uitgebreide verzekering af te sluiten om gedoe of teleurstelling te voorkomen in het onwaarschijnlijke geval van schade.

Mag ik rijden met mijn Nederlandse rijbewijs?

Buitenlandse rijbewijzen zijn geldig in Zuidelijk Afrika zolang er een foto op staat en de tekst leesbaar is in het Engels. In een heel enkel geval kan het ontbreken van een internationaal rijbewijs worden gebruikt als voorwendsel voor omkoping. Dus als je zeker wilt zijn, kun je ook een internationaal rijbewijs aanvragen.

Road trip Self Drive Southern Africa

Is het gevaarlijk voor mij om aan de linkerkant van de weg te rijden?

Onze ervaring is dat zelfs de meest nerveuze bestuurders na een dag of twee gewend raken aan het rijden aan de linkerkant van de weg. Als je je prettiger voelt om in een automatische huurauto te rijden, kan dat geregeld worden. Als je gaat rijden, doe het dan rustig aan en pas je aan de verkeersstroom aan.

Vanaf welke leeftijd kun je een auto huren?

In het algemeen mogen bestuurders onder de 23 jaar alleen een auto huren als ze minstens 3 jaar in het bezit zijn van een rijbewijs. In sommige gevallen wordt een "jonge bestuurder" toeslag toegepast.

Wat moet ik weten over rijveiligheid?

Rijd alleen overdag en niet in het donker, en laat de auto voor de zekerheid altijd op slot. Het is vooral belangrijk de auto op slot te doen en de ramen te sluiten bij verkeerslichten, omdat dit de favoriete plaatsen zijn voor "smash & grab" (diefstal van waardevolle spullen uit de auto). Het is ook belangrijk om waardevolle spullen uit het zicht te houden en ze het beste achter te laten in de kofferbak.

Is het veilig om onderweg te stoppen om te winkelen terwijl je van de ene plaats naar de andere rijdt?

Natuurlijk kun je onderweg stoppen bij tankstations/supermarkten om de benen te strekken of iets te eten of te drinken te halen. Net als thuis moet je altijd op je instincten vertrouwen als je het gevoel hebt dat de omgeving niet veilig is. Wees alert en bewust van je omgeving en als je je niet op je gemak voelt, vervolg dan je weg en stop op een plek waar je je veilig voelt.

Zijn er plaatsen of situaties waar ik niet moet stoppen?

Als je een ongewone situatie op de weg tegenkomt (bijvoorbeeld een dier aan de kant van de weg of iemand die om hulp vraagt), moet je niet stoppen. Dit voelt misschien wat ongemakkelijk, maar helaas kan het een valstrik zijn om de auto tot stilstand te brengen. Hetzelfde geldt voor andere voertuigen op de weg die je een stopteken proberen te geven. Rijd in dat geval door en stop bij het volgende tankstation of politiebureau om je voertuig te controleren.

Hoe zit het met de navigatie?

Bij een self-drive tour met Africaventura raden we altijd aan dat je een lokale simkaart neemt, zodat je je mobiele telefoon kunt gebruiken voor navigatie, bijvoorbeeld met Google Maps. We raden je ook aan offline kaarten naar je mobiele telefoon te downloaden (bijvoorbeeld met Maps.ME), zodat je ook zonder ontvangst nog kunt navigeren. Het kan natuurlijk ook geen kwaad om een goede ouderwetse papieren wegenkaart te kopen, maar zorg er wel voor dat het de laatste versie is.

Omdat je in nieuwe gebieden reist, is het ook altijd een goed idee om bij je accommodatie na te vragen of er bepaalde gebieden/routes zijn die je moet vermijden vanwege wegwerkzaamheden of slecht wegonderhoud. Ook als je naar een nieuwe bestemming rijdt, kun je de plaatselijke bevolking vragen welke route je het beste kunt nemen. De plaatselijke bevolking weet het het beste!

Road trip Self Drive Southern Africa

Is er iets dat ik moet weten over parkeren?

Probeer altijd een veilige plek te vinden om te parkeren en vermijd parkeren in donkere straten. Laat bij het parkeren van je auto niets (munten, kleren, kabels) in het zicht liggen, want dat kan leiden tot onnodige auto-inbraken. Als je op straat parkeert, zal er meestal een "parkeerwachter" zijn om je te helpen parkeren en je auto in de gaten te houden terwijl je weg bent. In dit geval betaal je, als je de auto verlaat, de bewaker een kleine vergoeding (gelijk aan ongeveer EUR 0,50 in plaatselijke munt) voor het in de gaten houden van je auto.

Wat is de alcohollimiet tijdens het rijden?

Natuurlijk is het niet toegestaan of veilig om te rijden na meer dan één alcoholische consumptie. Als je naar een restaurant/bar wilt gaan en wilt genieten van een lekker glas wijn, moet je een Uber nemen. Als dit niet mogelijk is, vraag dan aan de accommodatie om een taxi voor je te regelen.

Road trip Self Drive Southern Africa

Zijn er speciale veiligheidsregels als je op self-drive safari gaat in een nationaal park?

Tijdens een safari met eigen vervoer in een nationaal park moet je je houden aan de aangegeven maximumsnelheid (40 of 50 km/u). Het is ook niet toegestaan alcohol te drinken in de nationale parken en je moet je veiligheidsgordel dragen. Zorg dat je altijd in je auto blijft en hang geen ledematen uit het raam.

Wat als ik word aangehouden door de politie?

Wegversperringen zijn niet ongewoon in zuidelijk Afrika. Het is daarom belangrijk te weten dat het nooit is toegestaan ter plekke contant te betalen, want dat is een omkoopmethode. Bij een verkeersovertreding geeft de agent je een officiële "bekeuring" met alle informatie, die je dan binnen een bepaald aantal dagen op het politiebureau moet betalen. Je hebt altijd het recht om de agent om zijn of haar identificatie te vragen, maar blijf altijd vriendelijk. Als je een klacht wilt indienen tegen de betrokken agent omdat je je ongemakkelijk voelt, noteer dan altijd zijn of haar badgenummer en naam. Als je het gevoel hebt dat de agent je probeert om te kopen, moet je hem niet laten zien hoeveel geld je bij je hebt. Het is daarom raadzaam een klein bedrag aan contant geld in je portemonnee mee te nemen en de rest op andere veilige plaatsen achter te laten.

Zijn er tips voor het rijden op onverharde wegen?

Als je op onverharde en/of zandwegen rijdt, kan het nuttig zijn de bandenspanning wat te verlagen. Doe het rustig aan, haast je niet en kijk uit voor kuilen. Een opfriscursus banden wisselen kan ook geen kwaad ;) Gewoon voor de zekerheid!

Road trip Self Drive Southern Africa

2024 Africaventura , een merk van Ventura TRAVEL GmbH

Alle rechten voorbehouden

Emke

Jouw contactpersoon

Emke

Emke